divendres, 5 de juny del 2015

EL CORPUS CHRISTI (Rebost de la memoria)




Carrer d'Àngel Guimerà
El Corpus ha estat considerat pel calendari cristià com una de les tres festes més solemnes, juntament amb el Nadal i la Setmana Santa. D’orígens medievals i amb presència d’elements pagans, els actes que envolten el Corpus encara compten avui dia amb un gran arrelament en molts pobles i ciutats, tal com es pot veure en l’elaboració de catifes florals a Sitges o a la Patum de Berga.

A Viladecans, la celebració del Corpus –comunament a les darreries del mes de maig o inicis del mes de juny– va gaudir de fort seguiment durant els anys de les dècades dels cinquanta i seixanta del segle passat, anys en els quals es produïa una gran participació del veïnatge del Barri Antic. Els veïns i veïnes esmerçaven esforços en erigir altars o confeccionar catifes florals en els carrers més cèntrics. La mobilització dels veïns en els llocs per on passava la processó era intensa en els dies anteriors al dia del Corpus. Es creaven comissions que recollien diners per anar a comprar flors al mercat del Born de Barcelona, mentre que altres anaven a collir flors de ginesta i altres herbes ornamentals pels camps del terme municipal.
El dia assenyalat, tothom treia al carrer els seus testos dels patis i guarnia els balcons amb domassos.
En les processons del Corpus participaven adults; els nenes i les nenes que havien fet la primera comunió aquell any es tornaven a posar el vestit de gala.
El protocol assignava a cadascú el lloc que ocuparía: Una banda de música obria el pas a la processó que anava encapçalada per tres escolans, un dels quals portava la creu procesional mentre que els dos restants duien cirials petits. Després hi anaven els abanderats de les diverses cofraries i entitats religioses, com les membres de l'Associació de les Filles de Maria, els nois i les noies de les Juventuts d'Acció Catòlica i les alumnes del Col·legi de la Sagrada Família d'Urgell (duent l'estendard brodat de la Sagrada Família). Seguien els nens, amb petits ciris, i les nenes, duent un lliri a la mà, vestits de primera comunió, i els adults portant també, ciris encesos separats per sexes en dues fileres, passant a banda i banda del carrer, sense trepitjar la catifa floral.
El moment eminent de la processó es centrava quan passava pel mig de la catifa la custòdia amb la reserva del Santíssim Sagrament, que duia el rector sota el tàlem de sis pals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada