4t ESO - Fundació ArrelsEl projecte d'Arrels va començar a gestar-se al 1986 de la mà d'una trentena de persones preocupades per la situació de les persones sense llar a Barcelona. En aquells moments gairebé no hi havia serveis enfocats a aquesta realitat. El grup va obrir al 1987 un centre al Raval de Barcelona, amb una dutxa amb dipòsit i un petit rober i poc a poc es va adonar que no havia d'esperar que les persones s'acostessin al centre, sinó que havien de sortir al carrer per crear lligams i confiança. 

Al 1991 ja existia el centre obert amb dutxes i consigna, els equips de carrer i de visita als hospitals, i el Refugi, un centre d'acollida nocturn.

L'entitat va creixent i l'any 1998 es constitueix com a fundació, ja que fins aleshores funcionava sota la cobertura de la fundació Sant Pere Claver.

Cada vegada arriben a més gent i de manera més estable. Durant els últims anys s'intensifica l'atenció a les persones sense llar, s'augmenta el nombre de places a pisos i habitacions de lloguer i es treballa perquè l'estada de les persones a un habitatge sigui estable en el temps. En aquest context, es treballa per donar encara més veu a les persones sense llar i fomentar la seva participació.

Què volem?
Els membres d’Arrels som persones que volem que ningú dormi al carrer. Des de 1987 hem acompanyat més de 9.000 persones sense llar en el seu camí cap a l’autonomia, oferint allotjament, alimentació i atenció social i sanitària. Comptem amb el suport de 47 persones contractades, prop de 400 persones voluntàries i 4.000 donants que fan possible dur a terme diferents programes d’actuació.

Arrels té com a objectius 
  • Atendre les persones sense llar que es troben en les fases més consolidades d’exclusió perquè tornin a ser el més autònomes possible. 
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre la realitat de les persones sense llar. 
  • Denunciar situacions injustes i aportar propostes que ajudin a transformar la realitat d’exclusió social. 

L’equip d’Arrels està format per persones voluntàries, persones ateses i un equip humà contractat que garanteix el funcionament de l’entitat. 

Actualment prop de 364 persones voluntàries dediquen, com a mínim, mitja jornada setmanal a col·laborar als diferents serveis i departaments de l’entitat. Arrels som una entitat de voluntariat i sense l’equip voluntari no aixecaríem la persiana. 
Diferents persones ateses participen en tasques de manteniment i logística, fan xerrades i sensibilitzen grups de joves, col·laboren en consergeria i al rober de l’entitat, etc. 

L’equip de persones contractades està format per 53 persones: educadors, treballadors socials, advocades, infermers, professionals de la comunicació, informàtics, experts en finançament, tècnics de manteniment i logística, etc.A continuació, teniu un vídeo: